INCREDIBIL DE ATRACTIV
Bun venit pe paginile forumului "INCREDIBIL DE ATRACTIV" !!!

CASTRAVETI in SARAMURA pentru IARNA

In jos

CASTRAVETI in SARAMURA pentru IARNA

Mesaj Scris de aurora la data de Mar 05 Iul 2011, 9:23 am

CASTRAVETI in SARAMURA pentru IARNA

Castravetii se spala, se pun in apa rece putin sarata (10 g sare la litru de apa)
si se tin cam 3 ore (devin elastici ). Dupa asta se spala inca o data foarte bine
si se aseaza in borcane (eu folosesc borcane de 800 ml si de 1,7 ml )

Muratoarea se face astfel :
se calculeaza 20 - 25 g de sare mare, neiodata, pentru 1 litru de apa
iar la 10 litri se pune un manunchi de cimbru si marar, 2-3 foi de dafin,
7-8 frunze de visin, 2 ramuri cu frunze de telina si 20-30 boabe de piper.

Apa, impreuna cu aceste mirodenii, se pune la fiert
si se lasa sa fiarba in clocote 5 minute.
Apoi, se ia de pe foc si se lasa sa se domoleasca 5 minute
dupa care se toarna cu polonicul, peste castravetii pusi in borcane.

Muratoarea se calculeaza sa fie jumatate din gramajul borcanului
adica pentru un borcan de 800 ml se calculeaza 400 ml de muratoare.

Asa, cu muratoarea fierbinte peste castraveti,
borcanele se lasa in bucatarie pentru 48 de ore (fix) dupa care, intr-o oala,
se rastoarna inapoi muratoarea (cam tulbure dar cu miros intens de acru).
Rasturnarea se face simplu, se tin degetele ca si capac la borcan
si astfel se rastoarna doar zeama, castravetii ramin intacti in borcane
(oricum i-am inghesuit si stau soldatei ) .
Muratoarea scursa din borcane se pune la fiert.
Intre timp, borcanele se tin sub jetul de apa rece astfel ca sa se spele orice urma
de ferment (fundul borcanului trebuie sa fie curat, castravetii de asemenea).
Se curata usturoi si se taie cateii in 2 sau 3 si se pun peste castraveti, in borcane.
Apoi, la fiecare borcan pun cite un virf de cutit de piper macinat,
1 lingura de boabe de mustar si hrean curatat si taiat pe lungime,
pe care il punem in forma de cruce peste castraveti, ca sa ii tina bine .
Muratoarea care a fiert inca o data circa 10 minute,
se pune asa, fierbinte si tulbure, peste castraveti si se capseaza borcanele.
Ele pot fi duse imediat in pivnita si acolo, incet, se vor limpezi.

Astfel conservati, castravetii sint valabili chiar si doi ani, fara probleme de alterare.


P.S. Reteta am primit-o de la o prietena, care declara:
"Aceasta este reteta de castraveti pe care eu o folosesc,
sub nici o forma nu pun cu otet pentru ca nu ii putem manca asa ca,
garantez aceasta verificata."


avatar
aurora

Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara

Sus In jos

Re: CASTRAVETI in SARAMURA pentru IARNA

Mesaj Scris de cactus la data de Mar 05 Iul 2011, 10:40 am

aurora a scris:CASTRAVETI in SARAMURA pentru IARNA



[Trebuie sa fiti înscris şi conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
cactus

Mesaje : 632
Data de inscriere : 15/01/2011
Varsta : 67
Localizare : s-a schimbat

Sus In jos

Re: CASTRAVETI in SARAMURA pentru IARNA

Mesaj Scris de aurora la data de Mar 05 Iul 2011, 11:54 am

Mie mi se pare usor de pus.
Chiar as incerca si eu anul acesta.

Nu prea stiu de unde sa iau sare asa cum cere reteta ?!!?!?
avatar
aurora

Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara

Sus In jos

Re: CASTRAVETI in SARAMURA pentru IARNA

Mesaj Scris de aurora la data de Mar 05 Iul 2011, 2:18 pm

Iaca mai aduc si alta reteta


Reteta mea e usor diferita, si la rindul e verificata in ani:

saramura o fac fierband apa cu sare, pentru fiecare litru de apa 1 lingura de sare.
Evident, sare de muraturi.
Se spala castravetii, frunzele de visin, se taie citeva capatini de usturoi pe ecuator,
se curata hreanul si se taie in forma de bete.
Pe fundul borcanului se pun frunze de visin, flori de marar si usturoi, la fiecare borcan.
Si, dupa gust, ardei iute.

Se aseaza catravetii, strans unul linga celalalt si se asezoneaza cu bete de hrean.
Intre straturile de castraveti se pun iarasi frunze de visin, flori de marar si usturoi.
Se umple borcanul si se pune saramura fierbinte.
Borcanele se acopera cu o patura pana a doua zi,
cind se scurge din nou saramura din borcan,
se da din nou in clocot si se pune rece de data aceasta.

Nici eu la saramura nu pun otet.
Ramin tari si 2 ani, nu ca ar ramine atita timp prin camara.
Nu capsez borcanele, folosesc din cele cu filet.

avatar
aurora

Mesaje : 7463
Data de inscriere : 02/01/2010
Localizare : RO, Hunedoara

Sus In jos

Re: CASTRAVETI in SARAMURA pentru IARNA

Mesaj Scris de cactus la data de Mar 05 Iul 2011, 2:52 pm

multzam; o sa incerc.. drag
avatar
cactus

Mesaje : 632
Data de inscriere : 15/01/2011
Varsta : 67
Localizare : s-a schimbat

Sus In jos

Re: CASTRAVETI in SARAMURA pentru IARNA

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum